Sommerhus på Fur

Kundens / bygherres oplæg var præcis: Et refugium så tæt på naturen som muligt

Placeret på en strandgrund der består af gammel havbund som er lavtliggende i terrænet og med konsekvent at den regelmæssig oversvømmes ved stormflod.

Det måtte gerne koste mere end et typehus men måtte ikke være dyrt.

Primært brugere 2 voksne og indimellem logerende deres to 2 teens børn.

Arkitektonisk var oplægget en funktionel og nordisk stil.
Resultatet blev et 60m2 hus eleveret på søjler. I en stram og funktionel arkitektur.

Byggeomkostningen var indenfor budget.

Huset værdi er det kun bygherre der kan bedømme. Bygherre er efter eget udsagn meget glade for huset og opfylder det de drømte om.

Fur

Fur er en lille ø i Limfjorden i det nordvestlige Danmark, med et areal på cirka 22 km². Øen er kendt for sine unikke landskaber og geologiske formationer, og den har omkring 700 indbyggere.
Fur tiltrækker turister på grund af sin naturskønhed og særlige historie.

Naturkvaliteter

Fur er særlig kendt for sine imponerende molerklinter, der er af geologisk interesse. Disse klinter består af vulkansk aske og diatomit, og de gemmer på en rigdom af fossiler, som er flere millioner år gamle. Fur har også store hedeområder, enge, skove og strande. Øens
varierede landskab giver liv til en bred vifte af flora og fauna, hvilket gør den populær blandt naturentusiaster.

Betydningen af havet

Havet spiller en central rolle for Fur, både kulturelt og økonomisk. Øens placering i Limfjorden giver mildere vejrforhold, og fjorden har i århundreder været brugt til fiskeri, som stadig er en vigtig del af øens økonomi. Desuden er sejlads og færgetrafik essentielle for transport til og fra øen, da der ikke er en broforbindelse.

Stormflod

Selvom Fur ligger i Limfjorden, er den ikke voldsomt udsat for stormflod sammenlignet med de mere åbne kystområder i Danmark. Limfjorden giver en vis naturlig beskyttelse mod havets kraftige bølger og ekstreme vejrforhold. Dog kan der lejlighedsvis forekomme højvande og stormfloder i forbindelse med kraftige storme, som påvirker hele Limfjordens område.

Grundens placering er gammel havbund

Gamle havbunde, der nu er land, er tidligere havområder hævet eller opstået ved sedimentaflejringer. På steder som Fur ses dette tydeligt i molerklinterne, hvor sedimenter og vulkansk aske er aflejret over millioner af år. Disse områder har en særlig jordbund rig på kalk og fossiler, som afslører tidligere havmiljøer. De flade landskaber kan indeholde spor af gamle kystlinjer og marine aflejringer, som gør jorden frugtbar og skaber unikke naturområder.

Grundens lave beliggenhed og de ændrede vejrfold som forudsager mindre stormflod i Limfjorden, betyder at grunden oversvømmes periodisk 1-2 gang om året.

Søjler

Nærliggende ville have været at opbygge et 1-2m højt plateau af stampet sand, hvor huset kunne placeres i sikkerhed for oversvømmelse. Men der finden ingen sand på Fur så alt skulle sejles til og det ville være yderst bekostelig samt miljø og resurse tungt. I stedet placeres vi huset på søjler og etablerede en terræn hævet sti frem til huset. En løsning der ikke var mere bekostelig end normal byggeri. Vi sparrede en masse co2.

Når havet oversvømmer grunden, kan man være i huset og føle men er ude på havet. En helt fantastisk oplevelser. En tæt på naturen oplevelse.

Arkitektonisk reference

En arkitektonisk reference er The Farnsworth House af Arkitekt Mies van der Rohe. Netop også grunden hvorpå The Farnsworth House er placeres oversvømmes periodiske af floden Fox River der løber ved Plano, Illinois, USA