Prefab lejligheder i Hørsholm

Penthouselejligheder på 9. sal

I Hørsholm ligger flere store boligetageejendomme opført i 1970’erne, som med deres betydelige størrelser og skulpturelle tilstedeværelse definere by- og landområdet.

Den største bygningsmonolit

Den største af bygningerne er 25 m bred og 250 m lang i 8 etager, nu 9 etager. Taget var saneringsmodent og krævede en totalrenovering, men i stedet for en kostbar tagreparation valgte bygherren at undersøge muligheden for at tilføje en ekstra etage.

Resultatet blev en ny etage på 6250m² med lejligheder af ca. 100m²/stk – prefab var en nødvendig løsning for at gennemføre projektet økonomisk og med hensyn til beboerne både i den underliggende bygning og de omkringliggende ejendomme. En omfattende genhusning af ejendommens 350 lejligheder var ikke praktisk muligt og ville have mødt stor lokal beboer modstand.

Økonomisk fordelagtigt for bygherre

Økonomisk var det en særdeles god forretning for bygherren. Tagarealet, som “byggegrund,” var gratis, og omkostninger til tagrenovering kunne integreres i det nye byggeri. Præfabrikeret byggeri var ca. halv pris sammelignet med traditionelt byggeri. Og prefab muliggjorde at de eksisterende beboere kunne blive boende, bygherren undgik udgifter til genhusning og beboerprotester.

Projektet resulterede i 40 attraktive penthouselejligheder med panoramaudsigt over Øresund hvor huslejeindtægt kunne sættes højt. En god investering for bygherre med et stærkt afkast på den investerede kapital. Kort sagt; en guldforretning for bygherre.

Projekteringen

Projektet var krævende særligt i projekteringsfasen. At integrere eksisterende installationer som vand, el, afløb og varme samt tilpasse eksisterende bygningens statik til en ekstra etage med øget vindpåvirkning og indarbejde brandkrav krævede en betydelig indsat. Den største udfordring var dog at designe alle tekniske parametre i et præfabrikeret system. Da metoden og strategien var fastlagt, blev de resterende projekteringsarbejder mere ligetil. Projekteringen tog 2 måneder.

Smertefrit byggeforløb

Byggeriet forløb uden problemer over en 9 måneders periode med 6 hovedleverancer. Hver hovedleverance blev leveret og monteret på 2 dage. De mellemliggende perioder blev primær brugt på at sammenkoble prefab lejlighederne med den eksisterede ejendomsinstallation.

Dog blev første lejlighed leveret seperat, og meget tidligt i byggeforløbet. Vores tanke var at den skulle være referencen overfor bygherre og de forskellige rådgivere. Det viste sig at være et klogt valg. Hver gang et af de store rådgiverhuse sendte en ny mand/kvinde på besigtigelse, havde de altid en ny tilgang og mange nye rettelser. Så var det ret nemt at se om vi var gal på den, eller de var gal på den, blot ved at besigtige den godkendte referencelejlighed.

Ligeså benyttede vi også selv referencelejligheden internt i oplæring af nye håndværkere og i kvalitetssikringen.
Det forløb samlet tilfredsstillende primært fordi alt var fuldt defineret og projekteret inden byggestart – et krav ved præfabrikerede projekter.

Dette stiller store krav til arkitekter og ingeniører, der skal færdiggøre alt projekteringsarbejde før byggeprocessen begynder. En af de største udfordringer ved prefab-byggeri er at få rådgivere til at ændre arbejdsmetoder og fuldføre projekteringen inden byggestart, da byggebranchen ofte er konservativ i sin arbejdskultur. Vi gør som vi plejer og projektere undervejes i byggefasen når problematikkerne og behovet opstår. Den tilgang dur ikke for prefab byggeri, hele byggeriet skal tænkes igennem og overblikket skal være der inden byggestart. Ellers bliver det dyrt for bygherre.

Og selvfølglig er der udfordringer undervejs i et større byggeri som dette. Men det var ikke de store sværdslag. Der var gensidig forståelse i at konflikt fjerner energi fra det man skal, nemlig at bygge et projekt. Konflikt er tabsgivende for alle undtagen advokaterne.

Vi lever efter at så længe vi taler ordentlig sammen og har gensidig respekt for hinandens udfordringer så finder man også fællesløsninger som alle kan leve med.

Almene boligforeninger

Bygherre er en en almen boligforening som er en non-profit organisation, der opfører og administrerer lejeboliger til rimelige priser. Formålet er at sikre gode boliger til alle, uanset indkomst. Driften finansieres gennem husleje, og beboerne har indflydelse på beslutninger gennem beboerdemokrati.